Fina Puigdevall: una xef essencial, sòbria i intuïtiva

0
Por Cristina Castellanos
«Vaig començar per casualitat, quan em vaig apuntar a uns cursos de cuina que impartia l’Elena Pagans al Centre Cultural de Girona. O potser abans. De petita, veient com cuinaven la meva mare i la meva àvia».

La Fina va inaugurar, amb el seu equip, «Les Cols», l’any 1990. Les Cols vol dir el que més alberga i és el cognom del seu avi, Pep Puigdevall Cols. Va començar com un somni i amb la il·lusió de crear un restaurant que s’entengui en la seva globalitat, que ofereixi una experiència singular al comensal; on la cuina, l’espai i el servei formen part d’un tot, un conjunt harmònic.

La sostenibilitat té un paper molt important pel que fa a la preparació del seu menjar. Des de fa molts anys, ha mantingut una cuina elaborada amb la filosofia de quilòmetre zero, amb el seu propi hort i el seu galliner. La Fina i el seu equip pretenen evocar l’art culinari, la cuina sostenible, «l’aliment que no ha viatjat».

La seva localització és un ingredient que influeix en les receptes del restaurant i en l’experiència dels qui el visiten. Es troba a la regió de la Garrotxa, al centre de la província de Girona, prop d’Olot; amb la qual cosa, el restaurant coexisteix amb elements de la natura. Aquesta casa reformada quan tenia 10 anys de vida té dues estrelles Michelin i ha despertat la curiositat d’aquells que cerquen una cuina creativa i dels que volen consumir els productes més locals i que aprecien tot el que això comporta. El restaurant juga amb un estil modern i un estil tradicional en els seus plats i el seu disseny. L’interior és molt actual i minimalista, mentre que l’exterior sembla la casa majestuosa de l’avi que reposa en la intimitat del paisatge i el cicle immutable de les estacions.

Per a l’ull públic, la cuina ha estat una professió en què majoritàriament han predominat personatges masculins, però cada vegada més l’ull redirigeix la seva mirada cap a figures femenines, com ara la Fina Puigdevall, una de les cuineres catalanes més reconegudes a Espanya.

La cuina no és un món nou per a les dones. Per exemple, l’any vinent, Les Cols complirà 25 anys. «Els homes i les dones raonen de diferent manera, tenen diferents prioritats , però, pel que fa a tots els altres aspectes, no m’agrada fer distincions per raó de gènere.

Pot ser que la cuina es considerés una professió difícil de compaginar amb la criança i educació dels fills, pels horaris difícils i perquè requeria de força física, però actualment això va canviant. Vull pensar que cada dia, aquesta diferència entre homes i dones, és més petita».

En la seva professió, a la Fina li agradaria que la recordessin com una de les persones que va contribuir a la recuperació del fajol i de les pomes del ciri. «M’agradaria que la gent comprengués que, amb esforç, treball i un equip de gent al voltant, els somnis poden fer-se realitat».

A quin restaurant t’agradaria anar?

«No he anat al restaurant de Nacho Manzano, a Astúries, i m’agradaria anar-hi.

També tinc pendent visitar al Diego Guerrero al seu nou restaurant, a l’ Ángel León; n’hi ha tants…».

 

 

 

 

Share.

Leave A Reply